En ny undersøgelse fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet bekræfter, at de fleste frugter og grøntsager, vi køber i Danmark, har meget lave eller ingen pesticidrester.
Af de godt 2.000 prøver, som omfattede frugt, grøntsager, gryn, krydderier og babymad, var langt størstedelen helt uden spor af pesticider.
Ifølge Fødevarestyrelsen var knap otte ud af ti prøver af danske grøntsager helt fri for pesticider. For frugt var tallet lidt lavere. Cirka fire ud af ti prøver indeholdt ingen pesticidrester. Der, hvor pesticider blev fundet, lå niveauet – bortset fra to tilfælde – inden for de lovlige grænseværdier.
Streng kontrol af pesticidbrug i Danmark
I langt de fleste tilfælde overholder danske fødevarer de grænseværdier, som er fastsat i EU-lovgivningen.
Som fastsat i EU’s forordning (EF) nr. 396/2005 om maksimal restindhold af pesticider i fødevarer, må pesticidrester ikke overstige bestemte værdier – typisk en standardgrænse på 0,01 mg/kg, hvis der ikke er en specifik grænse for en given afgrøde.
Desuden er godkendelsen af pesticider i Danmark underlagt streng kontrol – både hvad angår hvilke sprøjtemidler, der må bruges, og under hvilke betingelser. Det betyder, at pesticiderne i konventionelt landbrug anvendes restriktivt og under nøje sikre forhold.
Sundere for forbrugerne
For os forbrugere betyder det, at vi med ro i sindet kan vælge dansk frugt og grønt, når vi er ude at handle. Udover at vi på den måde undgår at støtte unødig fragt at grøntsager og frugt, som vi selv kan dyrke i Danmark, yder vi på den måde også et lille bidrag til den danske nationaløkonomi.
Myndighederne vurderer således, at der ikke er sundhedsmæssig risiko forbundet med at spise frugt og grønt på det danske marked, givet de lave fund af pesticider og at de fleste fund ligger under grænseværdierne.
“Rent faktisk kan man halvere sit indtag af pesticidrester, ved at vælge dansk i stedet for udenlandsk, når man køber frugt og grønt“, vurderer enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen, som tillføjer:
“Samtidig vil jeg gerne understrege, at de fund, vi har gjort i frugt og grønt på det danske marked, stort set alle ligger under de tilladte grænseværdier, også når varerne stammer fra udlandet“
Økologi: Endnu mere miljøvenligt
Hvis man skulle ønske at gå et skridt længere i den bæredygtige retning, kan man vælge at gå specifikt efter økologiske varer. I økologisk produktion er brugen af pesticider – bortset fra nogle få tilladte, naturlige midler – stort set forbudt.
Derfor er det heller ikke overraskende, at kontroller af økologiske varer sjældent finder pesticidrester.
Nu om stunder tilbyder de fleste supermarkeder og fødevarebutikker økologiske alternativer – ofte til en overkommelig pris. Men omvendt behøver man altså heller ikke frygte, at frugt og grøntsager fra mere konventionel produktion i indeholder sundhedsskadelige mængder pesticidrester – så længe den kommer fra Danmark.
Sund fornuft
Landbruget er et til tider udskældt fag, som mange forbinder med manglende bæredygtighed og miljøbelastende forretningsmodeller.
Derfor er området underlagt streng kontrol i Danmark og det ville det også være uventet, hvis ikke vi formåede at holde pesticidindholdet i vores frugt og grønt på et lavt niveau.
At Fødevarestyrelsen nu kan godtgøre, at den strenge regulering virker efter hensigten er opløftende og en indikation på, at vi har fat i den lange ende, i hvert fald på dette område.
Nogle gange er det svært at omsætte sund fornuft til sunde madvarer. Denne gang ser det ud til, at det er lykkedes. Men vi samtidig er det en kendsgerning, at tingene kan ændre sig, så vi må ikke hvile på laurbærrene.
