EU vil forlænge grønne rabatter til lastbiler og busser – men hvad betyder det for Danmark?

EU-Kommissionen har fremlagt et nyt direktivforslag, der skal forlænge perioden, hvor tunge køretøjer uden CO₂-udledning får rabat på vejafgifter. Målet er klart: Flere el- og brintlastbiler på de europæiske veje. Men hvor langt er Danmark...

Sara Holt

Redaktør

Lastbiler der kører på el

Et nyt lovforslag fra EU-Kommissionen, offentliggjort 27. juni 2025, lægger op til at forlænge perioden, hvor lastbiler og busser uden CO₂-udledning får betydelige rabatter på infrastruktur- og brugerafgifter. Det gælder eksempelvis motorvejsafgifter og broafgifter i EU-landene.

Forslaget ændrer i det eksisterende direktiv om vejafgifter fra 1999 og skal sikre, at den grønne omstilling i transportsektoren ikke går i stå, før teknologierne er konkurrencedygtige.

Ifølge dokumentet COM(2025)0348 lægger Kommissionen vægt på, at det er nødvendigt at forlænge overgangsperioden, så medlemslandene fortsat kan fritage nul-emissionskøretøjer fra afgifter, mens markedet modnes.

Tung transport er klimabelastende – og svær at elektrificere

Tung vejtransport er en stor kilde til CO₂-udledning i EU. Ifølge Det Europæiske Miljøagentur stod lastbiler og busser for omkring 25 % af emissionerne fra vejtransport i 2022, selvom de udgør en langt mindre andel af de samlede køretøjer.

Det går dog langsomt med omstillingen. Teknologier som el og brint er fortsat dyre, og infrastrukturen til opladning og tankning er langt fra på plads.

EU forsøger at rykke på udviklingen med både støtteordninger og lovgivning. Den kommende direktivændring er en del af den strategi.

Danmark: Godt i gang på busområdet – men langt fra i mål

Flere danske kommuner arbejder målrettet på at omstille den kollektive trafik til eldrift. I hovedstadsområdet kører størstedelen af de nyindkøbte busser allerede på el, og mange kommuner stiller i dag krav om lav- eller nulemissionskøretøjer i nye udbud.

Ifølge Energistatistik 2023 fra Energistyrelsen er der sket en markant stigning i anvendelsen af elektricitet i bustrafikken de seneste år. Elforbruget til kollektiv bustrafik var i 2023 steget med 55 % i forhold til året før, hvilket afspejler den voksende elektrificering af den offentlige transportflåde.

Når det gælder lastbiler, går udviklingen dog mere trægt. Ifølge tal fra Vejdirektoratet var der ved begyndelsen af 2024 under 300 tunge lastbiler med el- eller brintdrift registreret i Danmark – ud af over 40.000 tunge køretøjer i alt. Dermed er der stadig lang vej, før den tunge transport for alvor bliver emissionsfri.

Hvad betyder det for dig?

Selvom det kan lyde teknisk og fjernt, har det betydning for almindelige borgere og forbrugere:

  • Mere støjsvag trafik: El-drevne lastbiler larmer mindre – især i byområder og ved leverancer tidligt om morgenen eller sent om aftenen.
  • Renere luft: Nul-emissionskøretøjer udleder ingen NOx og færre partikler, hvilket kan forbedre luftkvaliteten i tætbefolkede områder.
  • Grønnere varer: Når dagligvarer, byggematerialer eller pakker transporteres grønt, falder klimaaftrykket fra vores forbrug.

En del af et større klimaskub

Forslaget om forlænget afgiftsrabat skal nu behandles i Europa-Parlamentet og Rådet. Hvis det vedtages, vil det give medlemslandene mulighed for at udskyde indførelsen af fuld betalingspligt for nul-emissionskøretøjer i flere år frem.

Det er dog vigtigt at understrege, at forslaget ikke i sig selv betyder, at rabatterne forlænges – det giver kun lovgivningsmæssig mulighed for, at hvert enkelt land kan gøre det. I Danmark vil det være op til politikerne på Christiansborg at følge trop.

Google advertising №2

Seneste nyheder

Populære artikler

Find mere læsestof her

Nyheder

| MEST LÆSTE