Udstillinger landet over inviterer dig ind i klimakrisens mange fortællinger – fra sanselige værker til affaldsbjerge og teknologiens betydning. Herunder har vi samlet nogle interessante udstillinger, som både kan rykke ved dine følelser og dit verdenssyn.
Det kan være svært at tage stilling til klimaforandringer gennem tørre rapporter og abstrakte tal. Heldigvis er der kunstnere og formidlere, som formår at gøre det komplekse mærkbart.
Vi har samlet fem udstillinger rundt i landet, som alle på forskellig vis sætter fokus på klima, miljø og bæredygtig omstilling. Nogle er poetiske. Andre er aktivistiske. Fælles for dem er, at de åbner øjnene for de valg, vi står overfor – og giver inspiration til, hvordan vi hver især kan handle.
“Genbrug” – Dansk Arkitektur Center, København
Aktuelt: 11.04.2025 – 10.09.2025
Hvordan ser fremtidens arkitektur ud i en verden, hvor ressourcer er knappe? Udstillingen Genbrug i Dansk Arkitektur Center (DAC) viser både gamle og helt nye eksempler på byggeri, hvor det brugte får nyt liv. Fra mursten reddet fra nedrivninger til designet genbrugstræ og nye måder at tænke bæredygtigt byggeri på.
Det er en visuel og sanselig udstilling, hvor du kommer helt tæt på materialerne – og kan få konkrete idéer til, hvordan både arkitekter, boligejere og almindelige danskere kan tænke affald som en ressource. Som DAC selv skriver, handler det ikke om at bygge mindre, men om at bygge klogere.
Læs mere: dac.dk/udstillinger/genbrug
“How Dare You – køn, kamp og klimakrise” – KØN Gender Museum, Aarhus
Aktuelt: 09.02.2025 – 16.08.2025
Hvordan hænger køn og klima egentlig sammen? Det undersøger denne aktuelle udstilling, som tager udgangspunkt i, at klimabelastning og klimahandling ikke er ligeligt fordelt mellem kønnene. Fx udleder mænd markant mere CO₂ end kvinder – og mange af vores forestillinger om maskulinitet og forbrug står i vejen for grøn omstilling.
Udstillingen er en tankevækkende rejse gennem aktivisme, klimaangst og handlekraft, og den formår at stille svære spørgsmål uden at pege fingre. Hvis du er nysgerrig på, hvordan kultur og køn påvirker den grønne omstilling, er dette et godt sted at begynde.
Læs mere: konmuseum.dk/udstilling/how-dare-you
“Dejlig er jorden” – Danmarks Tekniske Museum, Helsingør
Aktuelt: 21.06.2025 – 10.08.2025
Hvordan kan teknologien hjælpe os med at genforbinde os med naturen – og bevare den skønhed, der omgiver os? Det er spørgsmålet, som udstillingen Dejlig er jorden stiller. Her mødes teknologi, kunst og natur i et stemningsfuldt udstillingsunivers, der opfordrer til eftertanke.
Udstillingen er skabt i samarbejde med forskere, kunstnere og klimaeksperter, og giver dig mulighed for at gå på opdagelse i både naturens vidundere og menneskets opfindsomhed. Blandt andet kan du opleve sanselige installationer, film og lyd, der undersøger vores forhold til kloden – og hvordan vi kan leve i mere harmoni med den.
Det er en udstilling, der sætter tempoet ned og inviterer til refleksion. Den taler både til hjerte og hjerne og er velegnet til voksne besøgende, der ønsker en mere eksistentiel og æstetisk vinkel på den grønne omstilling.
Læs mere: tekniskmuseum.dk/dejlig-er-jorden
“Dust & Flow – Mud in the Earth System” – Art Hub Copenhagen, København
Aktuelt: 02.05.2025 – 16.08.2025
Kunstner Rikke Luther undersøger i udstillingen Dust & Flow vores komplekse relation til jordens systemer – fra klimakrise over ødelæggelse til muligheder for genopretning. Hendes værker udforsker, hvordan menneskeskabte indgreb har ændret bevægelser i økosystemer, og sætter fokus på samspillet mellem støv, mudder og klimaforandringer.
Installationerne er både videnskabelige og poetiske. Gennem mikroskopiske optagelser og sanselige skulpturer lader Luther os opleve jordens materialelevetid – og peger på det uudnyttede potentiale i at genskabe naturlige cyklusser. Det er en aktuel og relevant udstilling, der appellerer til voksne med interesse for natur, videnskab og grøn omstilling – og som skaber plads til langsom refleksion og faglig undren.
Læs mere: https://arthubcopenhagen.net/roomroom/
“Future Ours” – Kunsthal Charlottenborg + byrum i København
Aktuelt: 10.06.2025 – 10.08.2025
Hvordan ser en fremtid i balance med planeten ud? Og kan kunst gøre os klogere på vejen derhen? Udstillingen Future Ours præsenterer værker fra 21 internationale kunstnere, der alle arbejder med klima og grønne forestillinger om fremtiden. Udstillingen er en del af ART 2030 og kan opleves både på Kunsthal Charlottenborg og rundt i byens rum – fx. ved metrostationer og på offentlige pladser.
Her er det især følelseslivet og forestillingsevnen, der bliver sat i spil. Værkerne spænder fra det dystopiske til det håbefulde – og mange af dem inviterer publikum til at interagere eller reflektere i det offentlige rum.
Læs mere: mynewsdesk.com – Future Ours
Kunst som klimakommunikation
Fælles for alle fem udstillinger er, at de peger på en ny måde at tale om klima og miljø. Hvor politik og teknologi ofte dominerer samtalen, skaber kunsten en anden form for erkendelse. Den taler til vores sanser og følelser – og åbner op for de svære samtaler om vores ansvar og muligheder.
Derfor kan et museumsbesøg i sommeren 2025 sagtens blive mere end bare kulturel adspredelse. Det kan blive et sted, hvor du – alene eller med andre – får ny viden, nye idéer og måske en ny motivation til at handle grønnere.